Denna version av användarhandledningen gäller för uppdateringen maj 2020 och tidigare. För det senaste innehållet, besök vår engelska användarhandledning.

Intelligent metadatalager

Intelligent metadatalager, med förkortningen IML, är en metod för intelligent informationshantering som är lagringsplatsneutral och som förenar information från olika källor baserat på kontext, inte det system eller den mapp där informationen är lagrad.

Med IML kan en M-Files-användare ansluta till flera olika externa lagringsplatser utöver de traditionella M-Files-dokumentvalven. Genom att använda särskilda valvprogram, så kallade anslutningar, kan användaren bläddra i och redigera innehåll som finns i externa källor inom användargränssnittet i M-Files.

IML skapar automatiskt klassificering och metadata för dina dokument med hjälp av så kallade intelligenstjänster som lägger till ett lager av artificiell intelligens i M-Files. Intelligenstjänster är valvprogram som klassificerar dokument åt dig genom att fastställa klass för dokumentet och föreslå metadatavärden genom att analysera filinnehåll semantiskt och visuellt.

En mer detaljerad översikt av IML finns i dokumentet Intelligent metadatalager.
Notera: För att kunna använda IML-funktioner behöver du ha en lämplig Intelligent metadatalager-licens och Microsoft .NET Framework 4.5 eller senare installerat på M-Files-serverdatorn.
Notera: Vissa M-Files-program som släpptes före M-Files 2018 kanske inte är kompatibla med innehåll från externa lagringsplatser. Innan du börjar använda IML ska du se till att alla dina verksamhetskritiska M-Files-program är kompatibla med innehåll som lagras på externa lagringsplatser.

IML-arkitektur

IML-arkitekturen kan delas in i tre separata lager: det enhetliga användarupplevelselagret längst upp, det intelligenta metadatalagret i mitten och backend med flera lagringsplatser längst ned.

Det översta lagret, det enhetliga användarupplevelselagret, ger en enhetlig användarupplevelse vilken lagringsplats du än använder. Med det kan du visa och redigera information med de bekanta användargränssnitten i M-Files Desktop, M-Files Web och M-Files Mobile, oavsett var informationen finns.

Mellanlagret, även kallat intelligent metadatalager, är den centrala komponenten i IML-arkitekturen. Det består av alla viktiga kapaciteter som är viktiga för företags innehållshantering, till exempel ett mångsidigt sökgränssnitt, arbetsflöden, versionshistorik, utcheckning av dokument för redigering samt sökning i flera lagringsplatser. M-Files-metoden att klassificera dokument med metadata och kategorisera innehåll till metadata-baserade vyer gör att användarna kan hitta dokument baserat på vad de handlar om snarare än var de finns. Sökningen i flera lagringsplatser är M-Files-versionen av en företagssökning som gör att användare kan söka bland dokument i flera lagringsplatser.

Mellanlagret lägger även till artificiell intelligens i M-Files-systemet. De så kallade intelligenstjänsterna erbjuder möjlighet till automatiska metadataförslag och dokumentklassificering genom att analysera text och bild i innehåll som läggs till i M-Files, och genom att använda maskininlärning från valvanvändares beteendemönster. Intelligenstjänster är valvprogram som, när de är installerade, kan avlasta användarna vad gäller att ange metadata och klassificera dokument. Dessutom gör programmeringsgränssnittet i IML-programmet att tredje parter kan utveckla intelligenstjänster så att de kan skräddarsys för specifika behov och miljöer hos olika organisationer och företag.

Mer information om intelligenstjänster finns i Intelligenstjänster.

Det nedersta lagret, backend med flera lagringsplatser, fungerar som en väg mellan M-Files och externa lagringsplatser. Genom att använda valvprogram (anslutningar) kan M-Files-användare visa och modifiera innehåll i externa lagringsplatser med hjälp av användargränssnittet i M-Files. Anslutningar etablerar anslutningar mellan M-Files och externa lagringsplatser och gör att användare kan visa och redigera innehåll från flera olika externa källor som om det vore i ett enda dokumentvalv.

Mer information om anslutningar finns i Anslutningar.