Grafisk arbetsflödesdesigner

Du kan använda den grafiska arbetsflödesdesignern i M-Files Admin för att skapa och modifiera arbetsflöden. Öppna designern i M-Files Admin genom att först välja valvanslutningen och sedan valvet i trädvyn på vänster sida och därefter navigera till Arbetsflöden.

Notera: Om du ska kunna använda designern måste Internet Explorer 9 eller senare vara installerat på datorn.

Arbetsyta

Fönstret Arbetsflöden har två avsnitt:
  • Längst upp visas de tillgängliga arbetsflödena och aktivitetsområde-kommandona Nytt arbetsflöde..., Gör kopia..., Ta bort och Egenskaper.
  • Längst ned finns den grafiska arbetsflödesdesignern. De designerrelaterade aktivitetsområde-kommandona förklaras i Använda designern och Kommandon i aktivitetsområdet.
Den grafiska arbetsflödesdesignern i M-Files Admin.

Kommandona Spara och Ignorera finns längst upp till höger på arbetsytan, på titelfältet till det valda arbetsflödet. Med kommandot Spara kan du spara alla modifieringar i arbetsflödet, inklusive layouten för din grafiska representation.

Du kan modifiera proportionerna för arbetsytan genom att dra titelfältet för arbetsflödet uppåt eller nedåt.

Använda designern

Designern är skapad för att fungera mycket intuitivt. Du kan använda aktivitetsområde och/eller interagera med den grafiska designern och kontextmenyer.

Skapa nya tillstånd

Du kan skapa nya tillstånd antingen via aktivitetsområde eller genom att dubbelklicka på ett tomt utrymme på canvasen. Då öppnas dialogrutan för ett nytt arbetsflödestillstånd.

Redigera tillstånd

Du kan öppna dialogrutan för egenskaper för ett befintligt tillstånd genom att dubbelklicka på tillståndet, genom att markera det och sedan klicka på Redigera tillstånd via aktivitetsområde eller från kontextmenyn för tillståndet.

Ta bort tillstånd

Du kan ta bort tillstånd med aktivitetsområde-kommandot Ta bort, från kontextmenyn för tillståndet eller genom att markera tillståndet och trycka på Delete på tangentbordet.

Modifiera layouten

Du kan flytta runt arbetsflödestillstånd fritt på din canvas genom att dra och släppa.

Anslutning (tillståndsövergångar)

Du kan lägga till pilanslutningar mellan tillstånden genom att flytta markören på kanten av en tillståndsrektangel och använda dra och släpp. Tillståndsrektangeln har gröna kanter och markören blir till ett kors (+) när du kan dra en anslutning. Anslutningarna representerar tillståndsövergångar för arbetsflöden.

En tillståndsövergång dras från ”Testas” till ”Lanserad”.

Ibland kan anslutningarna överlappa varandra eller överlappa tillståndsrektanglarna. Du kan även modifiera anslutningarna så att layouten blir lättare att läsa. Markera bara en anslutning och använd de två handtagen för att ge anslutningen en ny form.

Från kontextmenyn för en anslutning kan du Redigera eller Ta bort tillståndsövergången i fråga. Du kan även Räta ut anslutningen. Om du dubbelklickar på anslutningen öppnas egenskapsdialogrutan för tillståndsövergången.

Zooma och dra canvasen

Du kan zooma in och ut genom att rulla. Du kan även dra runt din canvas. Från kontextmenyn för en tom yta på canvasen kan du återställa zoomnivån.

Kommandon i aktivitetsområdet

Utöver kontextspecifika aktivitetsområde-kommandon såsom Redigera tillstånd eller Räta ut finns det några åtgärder som påverkar arbetsflödesdesignen som helhet.

Gör om layout

Med kommandot Gör om layout kan du ”rensa upp” din canvas. Det gör helt enkelt att M-Files föreslår en standardplacering för komponenterna i arbetsflödet.

Visa rutnät och Dölj rutnät

Med kommandona Visa rutnät och Dölj rutnät kan du byta det rutnät som visas i bakgrunden.

Skriv ut

Du kan skapa en papperskopia av arbetsflödet genom att använda kommandot Skriv utaktivitetsområde.

Notera: Utskriftsfunktionen använder inställningarna Utskriftsformat i Internet Explorer för sidhuvudet och sidfoten. Du kan ställa in inställningarna för sidhuvudet och sidfoten till tom om du vill ta bort dem från utskriften. Med Internet Explorer 10 kan du till exempel öppna dialogrutan Utskriftsformat genom att klicka på verktygsknappen längst upp till höger i webbläsaren och genom att välja Skriv ut > Utskriftsformat.

Exportera som bild

Utöver att skapa en utskrift kan du även exportera arbetsflödet som en PNG-fil. Om du klickar på kommandot Exportera som bild öppnas den vanliga Windows-dialogrutan för att spara bildfilen.

Knappbeskrivningar

Tillståndsrektanglarna och anslutningarna kan visa en knappbeskrivning när du hovrar markören över dem.

Knappbeskrivningarna visar titeln på elementen och kan även innehålla en beskrivning samt information om villkoren för tillståndsövergången samt särskilda åtgärder som rör övergången eller arbetsflödestillståndet.