Relationer mellan objekt i separata valv

Du kan även skapa relationer mellan objekt som finns i olika valv. Då exporteras inte objekten från ett valv till ett annat. Istället skapas relationen genom referens till ett objekt i ett annat valv, det vill säga en länk skapas till originalobjektet.

Du kan skapa en relation genom att dra ett objekt från ett valv till ett annat. Du kan även använda funktionen Relationer på samma sätt som när du lägger till en relation för ett objekt i samma valv.

Du kan dessutom ersätta en fil med en fil i ett annat valv som om de vore i samma valv.

Genvägar

Det relaterade objektet i ett annat valv visas som en genväg i målvalvet. När du dubbelklickar på det här objektet visar M-Files objektet i det ursprungliga valvet på samma sätt som när M-Files-genvägar används.

I målvalvet kan du se de grundläggande egenskaperna för det relaterade objektet (genväg) och information för det ursprungliga valvet, men de riktiga ändringarna och öppnandet av valvet görs i det ursprungliga valvet. Du måste ha behörigheter för det ursprungliga valvet och objektet om du vill visa och redigera det relaterade objektet i det ursprungliga valvet.

Du kan byta namn på genvägen i målvalvet om du vill. Det ändrar inte namnet på det ursprungliga objektet i källvalvet och skapar inga konflikter mellan valven.

Genvägsbehörigheter

Genvägarna har egna behörigheter. Standardinställningen är att målvalvets standardbehörighet för nya objekt ställs in efter objekttyp.

Genvägar skapas genom synkronisering

När data synkroniseras mellan valv, till exempel för arkivering eller publicering, skapas i vissa fall genvägar mellan de importerade objektens metadata. Om till exempel ett dokument som är relaterat till ett visst projekt importeras till målvalvet men projektet inte importeras skapar M-Files en genväg för projektet i målvalvet. Därefter är den här genvägen en länk till ett objekt i det andra valvet. Kravet är att egenskapsdefinitionen Projekt är kopplingsbar mellan käll- och målvalven. Själva metadatadefinitionerna måste alltid vara kopplingsbara så att deras relaterade objekt och värden kan visas eller importeras som genvägar.

Krav

M-Files skapar automatiskt en relation till objekt som har en inbyggd objekttyp (till exempel Dokument eller Dokumentsamling). Om objekttypen för objektet skapas av användaren (Kund, Projekt osv.) bör du se till att metadatadefinitionerna för objekttyperna kan matchas mellan valv.